Миналата година Калина Сакскобургготска присъства на фестивала Сурва“, най-големият фолклорен фестивал, който

...
Миналата година Калина Сакскобургготска присъства на фестивала Сурва“, най-големият фолклорен фестивал, който
Коментари Харесай

Вижте внукът на Симеон Сакскобургготски колко е пораснал

Миналата година Калина Сакскобургготска участва на фестивала " Сурва “, най-големият фолклорен фестивал, който увековечава кукерската традиция и чийто генезис датира още от тракийската цивилизация.

Тази година княгинята и синът ѝ бяха поканени в Елов дол от техен другар, занимаващ се с национални събори в района. Елов дол е село с 3200 поданици, ситуирано близо до границата със Сърбия, област Перник.

Княгинята се включи в подготовката за празненствата, показвайки същински интерес към проучването на кукерската традиция. Нейният брачен партньор, авантюристът Китин Муньос, е непринуден дипломат на ЮНЕСКО. Самият фестивал е включен в листата на ЮНЕСКО за нематериално завещание от 2015 година насам.

По традиция празникът стартира с дегустация на самун и ракия. След това кукерите се преобличат в ефектните си костюми, напущат домовете си и на групи се насочат към символичното място за срещи в селото. Обичаят се предава от уста на уста от епохи, от потомство на потомство и нищо не се записва – отбелязва френското издание Histoires Royales, представено от kingsimeon.bg.

Участниците гонят силите на злото в неповторима атмосфера, по едно и също време радостна и носталгична. Княгиня Калина и синът й Симеон-Хасан бяха облечени в български национални носии. Те се включиха в шествието, което приключи със запалването на огромен огън в центъра на селото.

" В този ден на открито беше извънредно студено, само че духът на фестивала и непрекъснатите танци стопляха човешкото тяло и душа… А когато огънят угасне и кукерите се върнат вкъщи, те си лягат в една пречистена среда “, изясни домакинът на празника.

Дъщерята на последния български цар Симеон Сакскобургготски беше посрещната и от кмета на Елов дол с дарове и с обичайните за България питка и сол. Според традицията хлябът е свещена храна, знак на връзката със земята. Солта пък символизира чистотата на света, свързва се с мъдростта и отбраната против злите сили, прецизира Histoires Royales за своята френска публика.

Припомняме, че на 19 януари княгиня Калина навърши 52 години. Единствената щерка и най-малкото дете на последния български цар отпразнува рождения си ден, заобиколена от фамилията си в двореца “Врана " в София.

Калина, брачният партньор й Китин Муньос (65) и техният наследник Симеон-Хасан (16) живеят в България. Преди това те прекараха 12 години в Мароко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР